En ny EU-lag har trätt i kraft som gör det möjligt att införa ekodesignkrav – prestanda- eller informationskrav – för nästan alla kategorier av varor som säljs på EU-marknaden. Den nya förordningen om ekodesignkrav för hållbara produkter bygger på EU:s ekodesigndirektiv, som bara omfattar energiprodukter. De nya reglerna ska se till att de varor som säljs i EU är mer miljövänliga, hållbara och energisnåla och går lättare att reparera och återvinna.
Ekodesign handlar om att integrera miljöhänsyn i alla steg i produktutvecklingen. Det är nödvändigt för att tillgodose behovet av effektiva och hållbara produkter med lägre energi- och resursförbrukning.
EU har arbetat med ekodesign under lång tid. Du känner säkert till energimärkningen på din tvättmaskin eller frys, som vi kan tacka EU för. Men miljömässig hållbarhet handlar om mer än bara energieffektivitet. För att en produkt ska räknas som hållbar enligt de nya reglerna måste den
- använda mindre energi
- hålla längre
- vara lätt att reparera
- gå lätt att plocka isär, så att delarna kan återanvändas
- innehålla färre farliga ämnen
- gå lätt att återvinna
- innehålla mer återvunnet material
- ha lägre koldioxid- och miljöavtryck under sin livscykel.
Enligt den nya förordningen är det också förbjudet för företagen att förstöra osålda kläder och skor, och liknande förbud kan införas i andra branscher om forskningen visar att det behövs. Företagen måste också på sina webbplatser informera om mängden varor de kasserar varje år (räknat i antal och vikt) och förklara varför varorna har kasserats. Slutligen kan det införas obligatoriska krav för miljöanpassad offentlig upphandling så att skattepengarna också bidrar till ökad hållbarhet. Det handlar om stora pengar – EU-ländernas myndigheter köper upp byggentreprenader, varor och tjänster för 1,8 biljoner euro varje år.
Med den nya lagen vill EU bygga vidare på sina goda resultat när det gäller att skapa fördelar för företag och konsumenter och skydda miljön. Enbart under 2021 bidrog de nuvarande ekodesignåtgärderna, som omfattar 31 produktgrupper, till 120 miljarder euro lägre energikostnader för EU:s konsumenter och till 10 procent lägre årlig energiförbrukning för de produkter som omfattas.
Läs mer
Förordning om ekodesignkrav för hållbara produkter