Intervju med Juliet Rees-Nilsson

När jag kliver igenom dörren och står i mitten av bottenvåningen ser jag djur, främst isbjörnar, avbildade på tavlorna omkring mig. Jag befinner mig nu i en rymlig lokal, med eftermiddagssolen som lyser upp rummet ytterligare, och känner mig genast hemmastadd. Det är inte bara möblerna som sticker ut och ger ett mysigt och välbekant intryck, bland annat med en soffa framför en matta som påminner om ett vardagsrum. Även bordet omgivet av stolar under en lampa dämpar intrycket av att det är en offentlig plats, i allt dagsljus som strömmar in från fönster och med dess närhet till alla möjliga färger. Dekorationen sticker ut på väggarna, där tavlor med diverse naturinslag och naturrelaterade motiv hänger.

ag introducerar mig för Juliet Rees-Nilsson, som driver Nordic Art Agency på Hansa i Malmö, och leds mot änden av lokalen där bordet står och där intervjun kommer att äga rum efter att vi har skakat hand. När vi väl sitter ned på de bekväma stolarna får jag även syn på en spiraltrappa och inser i den stunden att jag behöver gå upp dit för att titta på resten av konsten. Gallerihunden Lucy sitter vid sidan om oss, på sin egen sits, och förvandlas till en sällskapshund under vårt samtal.

Vår diskussion inleds med att jag frågar Juliet om hennes intresse för kontemporär konst och vad som fascinerar henne mest med den sortens konst, samtidigt som jag även ställer ett par frågor om hennes bakgrund inom fältet. Hon berättar att hon sedan hennes ungdom har varit intresserad av konst och historia och att hon även har specialiserat sig i engelska och fotografi under gymnasietiden. Hon beskriver vidare att intresset för konsthistoria fortsatte och att hon senare läste sin master på universitetet vid Edinburgh, men att intresset intensifierades under en vistelse i Italien som en del av en introduktionskurs till universitetet. Hon beskrev alla intryck som hon möttes av när hon såg de unika sevärdheterna i Italien och hur dessa intryck kunde kopplas till mer modern konst. Vi börjar smått samtala om den italienska arkitekturen, efter att hon har nämnt de italienska målningarna och de vackra kyrkorna, vilket mynnade ut i en diskussion om den findragna gränsen mellan arkitektur och konst.

I stunden tänker jag på lokalen och dess placering, vilket slutar med att jag frågar:

“Hur kommer det sig att Nordic Art Agency är beläget i Malmö? Varför har just Malmö specifikt valts ut för galleriets placering? Jag tänker mer specifikt på Malmös geografiska placering.. att det är beläget i södra Sverige och på något sett inte alltför norrut, som Stockholm, och samtidigt nära Köpenhamn..”

Juliet svarar att hon ursprungligen kommer från London, men att hon förälskade sig i en svensk man, vilket gjorde att hon fördelade sin tid i både Sverige och England. Juliet har även arbetat på galleriet Mayfair i London och med tiden har hon även arbetat för Köpenhamns konstmuseum. Med åren har hon etablerat sig i Sverige med sin familj och Malmö var den största staden hon såg som tillgänglig för att påbörja gallerikarriären. Staden var inte för stor och passande för den internationella inriktningen för verksamheten. Juliets planer var att samarbeta med artister som inte tidigare har sett Skandinavien som en tänkbar marknad innan och erbjuda dem en plattform i Skandinavien.

Det kändes som att det var någonting som staden verkligen behövde. Det var ett icke-kommersiellt galleri och jag introducerade nya artister som var intresserade av att synas i staden”.

Sedan Juliets flytt till staden år 1998 har hon påpekat stadens otroliga utveckling sedan dess. Hon beskriver även hur hon har sett regionens städer föras närmare varandra och hur staden har blivit mer kulturellt berikad med åren. Hon exemplifierar med att säga att hon samarbetar med artister över sundet, samtidigt som hon även har haft besök av danskar som uppskattar hennes galleri. Hon beskriver vidare att det inte betraktas som någonting stort att åka över bron, utan att det numera har blivit mer av en vana. Hon ser fördelar med den ökade integrationen mellan sidorna och beskriver att rörligheten mellan sundet har haft en positiv inverkan. Hon påpekar även den berikade interaktionen mellan sundets två sidor och hur det har bidragit till Malmös mer kulturellt berikande sida, vilket lämpade sig för hennes affärsmodell, då den internationella aspekten av konsten står i centrum. Vidare uttrycker Juliet även att hon aktivt vill arbeta för att göra konsten tillgänglig i hennes galleri och framhåller att galleriets utformning spelar roll för att inge känslan av inkludering och öppenhet.

Jag frågar Juliet om föregående projekt och om koncept som involverar arkitektur, vilket leder till en diskussion om hennes samarbetsprojekt med e-interiör, som för samman olika designers, där både svenska och danska designers inkluderas. Berättelsen slutade med att Juliets utrymme användes för ändamålet att stå som värd för ett event vid namn Art & Design som presenterade olika skandinaviska företag inom diverse designområden. Eventet innehöll varierande installationer med allt från möbler till keramik, med inslag av tyg däremellan, för att visa upp olika aspekter av det kreativa designområdet, och utställningen hade med design av alla varierande typer av material och föremål.

Nordic Art Agency har även arbetat med projekt där hållbarhet har varit i fokus. Juliet berättar att Lundastudenter fick möjligheten att ta del av föreläsningar om olika ämnen och deras ursprung samt fick en uppgift där de skulle få designa olika föremål själva. De kunde skapa föremål som örhängen och väskor, vilket de också gjorde, och alla föremål som skapades ställdes även ut i ett senare skede.

Av nyfikenhets skull ställer jag även en fråga om framtida projekt och om andra liknande samarbeten, som den likt Art & Design, möjligen kan äga rum och undrar om ett evenemang där det kulinära står i centrum och som balanserar god mat med vacker konst hade kunnat växa fram. Juliet var väldigt glad över att dela med sig av The Art Club, ett nytt samarbetsprojekt med den nyöppnade The Torso i Västra hamnen i Malmö. Samarbetet kommer att möjliggöra för gästerna att kunna ta del av konst i en behaglig restaurangatmosfär.

I intervjuns slutskede fick jag reda på att Nordic Art Agency skulle flytta i december i år, men inte långt ifrån deras ursprungliga läge. Galleriet kommer fortfarande att finnas kvar på Hansa, men det kommer istället att vara på ett plan med ett naturligt ljusinsläpp från taket.

Efter att intervjun avslutas går jag slutligen upp för spiraltrappan. På övervåningen möts jag av distinkta landskapsmålningar och tavlor som håller sig till det naturliga inslaget bland konstverken. I eftermiddagssolens sista försök att lysa upp vardagen kändes det mer som att befinna sig i ett naturreservat än som att vandra runt i ett galleri. När jag kommer ned har Juliet precis avslutat ett samtal med andra konstintresserade besökare. Jag tackar för intervjun och vi tar farväl av varandra, men efteråt så tittar jag på tavlorna en sista gång innan jag går.

Reportage av Bianca Mihai för Öresund Spotlight.

E-mail: bianca@oresundspotlight.com

- Annons - Annonsera hos oss