Även om den svenska midsommaraftonen inte är en helgdag så stänger Sverige ner under fredagen för ett traditionellt firande. I Danmark firas inte midsommarafton och fredagen är en helt vanlig vardag. Den danska traditionen har samma grund som den svenska men kallas Sankt Hans-afton och firas alltid den 23 juni.
Att fira årets ljusaste dag är en gammal tradition som firas både i Danmark som Sankt Hans-afton och i Sverige som Midsommarafton. Högtiden har sitt ursprung i medeltida bondesamhällen, där traditionen tillskrevs magiska krafter och firandet symboliserade övergången mellan vår och sommar. Som många andra högtider är det en blandning av folktro och kristendom som ligger till grund för firandet.
Själva namnet syftar på den katolska Johannes Döparens dag den 24 juni och går tillbaka till förre 1500-talet, då både Danmark och Sverige var katolska. I Danmark kallas dagen fortfarande Sankt Hans (det danska namnet på Johannes Döparen), men i Sverige är dagen helt frikopplad från religiösa referenser.
I Sverige valde man 1953 en pragmatisk lösning för att bättre passa in i arbetsveckan och förlade firandet till en fredag mellan den 20 och 26 juni. I Danmark är det alltid den 23 juni, oavsett veckodag. Detta gör också skillnad i hur mycket dagen firas. För svenskar är det en stor helgdag med många traditioner, som börjar tidigt på eftermiddagen med dans kring midsommarstången, ett blomsterprytt träkors och spelmansmusik, samt mattraditioner som sill, potatis, köttbullar och jordgubbar. I Danmark är det en vanlig arbetsdag där man samlas tidigt på kvällen för att grilla eller ha picknick runt en brasa, bränna en häxdocka, sjunga “midsommarsången” och lyssna på ett båltal.