Öresundsregionen är känd inte bara för sina imponerande landskap och sin rika kultur, utan också för sin förmåga att förena människor, företag och ideer från två grannländer. I denna anda av sammankoppling strävar Öresund Spotlight efter att lyfta fram företag som bidrar med innovation och till utvecklingen av lokala företag inom regionen.
Ett sådant exempel är SimGolf Malmö, ett inomhusgolfcenter som har lyckats erbjuda en ny och tillgänglig upplevelse för golfälskare i Malmö och bortom staden. SimGolf öppnade 2022 som en förlängning av SimGolf Köpenhamn och kombinerar avancerad Trackman-simuleringsteknik med en välkomnande miljö, vilket gör det till en toppdestination för golf entusiaster på båda sidor av Öresund.
Idag pratar vi med Carsten Beyer, grundaren av SimGolf Malmö, för att bättre förstå hur detta företag lyckas förena sport, teknik och gemenskap. Vi kommer att utforska hur SimGolf har gått bortom de traditionella gränserna för golf och erbjudit nya möjligheter samt skapat starka band mellan golfspelare i hela Öresundsregionen.
Vad motiverade dig att öppna SimGolf i Malmö under en tid då många sportverksamheter ställdes inför utmaningar? Hur identifierade du inomhusgolf som en unik möjlighet för Öresundsregionen?
– Jag har spelat golf i 30 år, sen jag var 30 år gammal. Och så mötte jag, i golfklubben jag spelade, ägaren av Simgolf Danmark. Jag spelade golf med honom i 1 O år. Sen fick jag problem på mitt jobb, jag var pianostämmare på operan i Köpenhamn och fick inte ihop det med chefen som kom. Jag frågade min kamrat om vi skulle öppna SimGolf i Malmö och det sade han ja till, så det är bara en tillfällighet att jag är här i Malmö som SimGolf-ägare. Om man ska koppla detta till Öresundsregionen så finns SimGolf på båda sidor av sundet. Och det tycker jag är lite oroligt, för det blir billigare för danskar att spela SimGolf.
Om man som medlem går med i SimGolf i Sverige så har man rätt att även spela SimGolf i Danmark på samma villkor och är man medlem i SimGolf i Danmark så har man rätt att spela i Sverige på samma villkor som i Danmark.
Öresundsregionen är känd för sitt dynamiska, ekonomiska och kulturella landskap. Hur anpassar sig SimGolf till dessa egenskaper och hur bidrar ni till att omdefiniera fritidsutbudet i Malmö och i närområdet?
-Det är svårt att övertyga danskarna att komma hit. I Danmark är alkoholgränsen för bilkörning 0.5 promille, medan den i Sverige är 0.2 promille. När de kanske kommer hit för att spela SimGolf så inser de att de inte kan komma över bron. De kan inte dricka så mycket som de vill eftersom gränsen är 0,2 promille. Det fungerar inte för en dansk. De dricker för mycket. Även om det är mycket billigare, även om det är väldigt lätt för danskar att komma hit och även om några har gjort det, så gör de det inte, för att det inte går att hålla gränsen på 0.2 promille. Danskarna vill dricka en öl innan, en öl under och en öl efter spelandet och sen köra hem. Om de inte kan göra det så vill de inte spela golf, därför vill de inte komma hit.
Trackman anses vara ledande inom golfsimulering. Hur hjälper denna teknik spelarna att förbättra sina prestationer och vilka skillnader har du sett jämfört med traditionell utomhusgolf? Hur möter tekniken de föränderliga behoven hos golfspelare?
-Trackman är en hel värld för sig själv. Trackman är också ett danskt bolag, som startades för tio år sedan. Det började med en dansk som var anställda i den danska militären och jobbade med radar. Carsten förklarar vidare att platspositionerna efterliknade radar-funktionen för att avbilda en golfbolls rörelse. Trackman utvecklades ursprungligen genom ett uppdrag inom den danska militären, där teknologin användes för att spåra föremål med radar. Vi använder dock denna teknologi för att simulera golf. Tack vare Trackman har vi fått en fantastisk upplevelse av simulatorgolf.
I en tid av inkludering främjar SimGolf tillgänglighet för alla. Hur lockar ni både erfarna spelare och nybörjare, och hur säkerställer ni att varje grupp får en värdefull upplevelse?
-Man kan säga att simulatorgolf är mycket inkluderande, speciellt i Trackman-världen. Just idag har jag undervisning för folk som har funktionsnedsättning och som använder det här. Vid andra tidpunkter har jag introduktion för nybörjare som aldrig har rört en klubba förr som snabbt kan få dem att komma igång och spela golf. Är det så att man är äldre och har svårt att hålla i en klubba eller om man inte vill hålla i en klubba erbjuder jag minigolf och skinny games, som man också kan komma igång med och spela golf. Man kan i alla fall spela minigolf. Det är mycket inkluderande och jag tror att det i framtiden kommer det finnas mer möjligheter inom golf för inomhusmiljöer.
Hur ser du på gemenskapens roll i SimGolfs framgång? Vilka initiativ och evenemang anordnar ni för att skapa en vänskaplig och samarbetsinriktad atmosfär bland medlemmar och besökare?
-Det är någonting som jag och Mika har lagt ned tid på att skapa. Vi säljer inte golf, som vi brukar säga, utan vi säljer självförverkligande, självsamarbete. Att folk kan vara enade runt sporten. Ofta ser golfspelare inte sina kompisar under hela vintern och det råder vi bot på här. Folk kommer och spelar exakt på samma sätt som under sommaren. De enas kring sporten och det är viktigt. Sedan tycker jag att sådant som A-golf och handikappgolf blir mycket lättare för de när de är inomhus och kan få upplevelsen av att spela golf. I alla fall kan de börja att spela det här inne. Det är någonting som vi har haft ett par gånger här på SimGolf.
Från Köpenhamn till Malmö har SimGolf upplevt snabb tillväxt. Vilka strategiska riktningar överväger ni för de kommande åren, både när det gäller nya platser och utvidgning av de nuvarande tjänsterna?
-Vi jobbar tillsammans med Köpenhamn. Vi jobbar även mycket med klubbarna omkring Malmö och försöker skapa möjligheter för dem att utveckla ett gott samarbete med SimGolf. I år har vi samarbetat med Malmö Burlöv och Bokskogen Golfklubb för att stärka våra band och erbjuda fler gemensamma aktiviteter för golfentusiaster i regionen.
Öresundsregionen är känd för sina gränsöverskridande samarbeten. Hur samarbetar ni med andra företag och organisationer i regionen för att öka SimGolfs påverkan och skapa nya möjligheter för spelare och gemenskapen?
-SimGolf är en verksamhet som jobbar ihop inom Öresund. Det är ungefär ett gemenskap mellan Sverige och Danmark gällande inomhusgolf. Vi vill också göra turneringar på både den danska och svenska sidan och vi kommer att göra mer inom Öresund, det råder inget tvivel om det. Men just nu är vi i början av att vänja de svenska golfspelarna vid att spela inomhus, det är så långt vi har kommit.
Hur har dynamiken i familjeföretaget påverkat er ledarstil och organisationskultur på SimGolf? Vilka grundläggande värderingar styr teamets arbete och vilken påverkan har detta på kundernas upplevelse?
-Jag och min fru är vd respektive vice vd. Egentligen är det vd:n som bestämmer, men när man är gift så vet man att det är hon som bestämmer. Nej, men vi har en mycket platt struktur i hela SimGolf, även när det gäller restaurangchefen och kökschefen. Vi lämnar mycket ansvar till de anställda för sin egen struktur. Sedan tycker vi också att är att man har ansvar inom området. Vi tycker att det bästa resultatet man får bland sina anställda och för sig själv är att ha ansvar inom området och att själv få styra det. Det är på det sättet som vi styr SimGolf.
Carsten, vi vet att du tillbringat en stor del av ditt liv inom musik som pianostämmare, men du har lyckats kombinera denna passion med golf. Hur gjorde du övergången från musik till att öppna ett golf center, och hur har denna erfarenhet påverkat din vision för företaget?
-Jag var 15 år och bodde hemma när jag arbetade som pianostämmare ett stenkast bort. Som
20-åring drev jag en enskild firma som pianostämmare i Köpenhamn i 25 år. År 2005 blev jag anställd på Operan i Köpenhamn, där det fanns totalt 40 flyglar, varav 20 av dem stod på Operan. Jag gjorde detta arbete, vid sidan av min egen verksamhet, i 17 år. Jag var pianostämmare fram tills jag började driva SimGolf. Jag började spela golf när jag var 30 år gammal och jag var mycket entusiastisk över att göra det.
Av intervjun framgår också att både Carsten och Mika spelar golf, men att de för närvarande spelar mindre jämfört med tidigare, särskilt under sommaren. Det arbete de lägger ned på verksamheten kan vara en bidragande faktor, eftersom de tenderar att arbeta i genomsnitt 60 timmar i veckan. Jämfört med en period när de arbetade 90 timmar i veckan, när verksamheten var som mest hektisk, är det lugnare nu, men Carsten betonar att det fortfarande är mycket jobb som ska göras.
-När Mika och jag träffades var det under en semesterresa i Spanien. Efter tio dagar friade jag till Mika och hon följde med mig till Danmark, och senare flyttade vi till Sverige. Det är en mycket spännande historia, men allt gick väldigt snabbt. Vi har varit gifta i fem år och känt varandra i sex år.
Mika, du har en fascinerande bakgrund, från evenemang till affärer och du valde att slå dig ner i Spanien under en period. Hur engagerade du dig i skapandet av SimGolf och hur känner du att din tidigare erfarenhet hjälpte till med detta projekt?
-Vi spelar både golf. Mika började spela golf sedan hon kom till Danmark. Men vi spelar inte mycket golf utomhus. Jag tror vi har spelat totalt tre gånger utomhus i år. Vi spelar mer nu när vår inomhussäsong har börjat. Carsten nämner vidare olika inriktningar på golfkategorier, som både deltar i, däribland gentlemens’ club och ladies’ night.
SimGolf är ett familjeföretag. Hur har ni lyckats balansera ert personliga liv med ert professionella och hur stödjer ni varandra i affärsbesluten?
-Vi gillar att resa, men de senaste åren har vi bara jobbat. Det senaste året har vi jobbat 90 timmar i veckan. I år jobbade vi 60 timmar i veckan. Så det är fortfarande ganska mycket jobb runt SimGolf.
Vi har hört att er passion för golf och resor till Spanien förde er samman och inspirerade er till att skapa SimGolf. Hur har dessa resor och internationella erfarenheter påverkat konceptet och affärsmodellen för SimGolf?
-Det jag har att säga om Öresundsbron är att man kanske tror att vi har det mycket lätt, för att vi har Öresundsbron. Att enkelt kunna integrera sig är bara en myt. Det är en barriär mellan dessa två samhällen. Att komma som dansk här, det är jättesvårt att komma in. Det är jättesvårt för en svensk att komma in i Danmark också. Det är lättare att åka fram och tillbaka, men att bli integrerad i samhället är inte lätt.
Jag kommer ihåg att jag inte kunde få en telefon i Sverige och det är bara ett litet exempel på hur dåligt det är. För att inte tala om att få ett bankkonto eller ett personnummer, och så vidare. Integrationen mellan Danmark och Sverige är hopplös.
Avslutningsvis, vad tycker du om Öresund Spotlights roll i att främja samarbetet mellan Sverige och Danmark, och har du ett särskilt budskap till våra läsare?
-Jag tycker att det är ett jättebra initiativ att man försöker förena dessa två länder på så många sätt som möjligt. Jag tycker att det är ett jättebra initiativ, affärsmässigt, ku lturel It, att få båda länder att synas tillsammans .. Det gör det som politiker inte kan, få reglerna mellan dessa samhällen att tydliggöras, så att dessa två samhällen lättare kan interagera med varandra.
Bygg tre broar mer. En är inte tillräckligt. Det behövs fler broar för att dessa två samhällen ska kunna interagera med varandra. Det är vad jag har kommit fram till.